Forfatterarkiv: admin

Guacamole

3 modne avocadoer

1 lime, 2 ss saft

1 lille bundt frisk koriander

½ lille rødløg

1 fed hvidløg

1 solmoden tomat

½ frisk mild chili, evt. cayennepeber

½ lille rød peber

salt

Mos avocadoerne med en gaffel og vend limesaften i.

Hak koriander, løg og hvidløg i en minihakker eller i hånden.

Skær tomaten i kvarte og fjern kernerne, hak tomaten fint.

Fjern kernerne i chilien og skær den i små tern.

Fjern kernerne fra peberfrugten og skær den i små tern.

Bland alt sammen i en skål og smag til med lime og salt.

Pavlova med creme og bær

Pavlova

350 g past. æggehvider

450 g  sukker

 200 g  flormelis

2 spsk.  citronsaft eller hvidvinseddike

Flødeskum med creme fraiche

 5 dl  piskefløde

75 g  flormelis

Korn af 1 stang vanilije

250 g  creme fraiche 18 %

1 stk. citron, fintrevet skal heraf

Desuden

1000 g blandede bær

Chokoladespåner

Tænd ovnen på 90 C varmluft.

Pisk æggehviderne skummende ved middelhastighed. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen imens der piskes til en sej marengs. Sigt flormelis i og tilsæt citronsaft og pisk det ved høj hastighed i ca. 2 min. eller indtil marengsen er blank og sej.

Beklæd en bageplade til ovnen (min er ca. 37×45) med bagepapir. Smør marengsen ud så den fylder hele bagepladen. Brug en sprøjtepose til at lave en fin kant.

Bag pavlovaen i 2 timer. Herefter slukkes ovnen og ovnlågen åbnes på klem, imens pavlovaen afkøler. Den må gerne stå og tørre helt i den slukkede ovn til dagen efter.

Flødeskum med creme fraiche

Kom piskefløde, flormelis og vaniljekorn i en skål og pisk til en fast flødeskum. Vend creme fraiche og revet citronskal forsigtigt i.

Pavlova bunden går meget nemt i stykker, men den kan godt forsigtigt trækkes over på et fad, hvis ikke den skal serveres direkte på bradepanden.

Fordel cremen med sprøjtepose (det er bare nemmere) ud på pavlovaen og fordel bær. Server straks.

Seriøs chokoladekage med kaffeskum

250 g mørk chokolade

125 g smør

2 æg

4 æggeblommer

150 g sukker

4 æggehvider

100 g sukker

1/4 ts salt

1 springform, 20-22 cm.

Kaffeskum

2 ark husblas

100 g mælkechokolade

4 dl piskefløde

1 ss instant kaffepulver

150 g blåbær

Guldstøv

Tænd ovnen på 180 C.

Læg bagepapir i bunden af formen, smør kanterne med lidt smør og drys med sukker, bank formen let, så det overskydende sukker drysser af.

Smelt chokolade og smør ved lav varme.

Pisk hele æg og æggeblommer med 150 g sukker til det er lyst og lyder hult. Tilsæt den smeltede chokoladeblanding og vend det sammen.

Pisk æggehviderne let stive og tilsæt de 100g sukker lidt ad gangen og pisk til det er helt stift. land salt i. Vend æggehviderne i chokoladedejen, vend forsigtigt, så luften bevares, men også sådan at der ikke er æggehvidebobler.

Fordel dejen i formen og bag i ca. 45 minutter midt i ovnen.

Afkøl kagen på bagerist. Den vil falde sammen i midten, men det fyldes med kaffeskum!

Kaffeskum

Læg husblas i blød i koldt vand. Hak chokoladen og læg det i en skål. Varm fløden op til kogepunktet og hæld den over chokoladen. Når chokoladen er smeltet tilsættes husblas. Dæk skålen med låg eller film og sæt den på køl til næste dag.

Anret kagen på et fad. Pisk den kolde creme til luftigt skum og fordel over kagen, evt. med sprøjtepose. Top med blåbær og guldstøv.

Rørt burgerbøf

500 g.  oksekød – 10-12% 

½ ts chili 

½ ts cayennepeber 

1 ts  oregano 

½ ts løgpulver 

½ ts hvidløgspulver 

1 ts  paprika 

2 ts  havsalt 

Rigeligt med friskkværnet peber 

1  øko æg 

1 ss fløde 

5 Tuc-kiks 

Bland alle ingredienser sammen og lad gerne farsen stå en times tid på køl. 

Knus kiksene i farsen lige inden du former bøfferne. 

Form 4 bøffer – husk at hakke dem let med en kniv på hver side, så de ikke krymper sammen, når de tilberedes. 

Grill bøfferne over kul eller steg dem i lidt olie på en grillpande. 

Et par minutter før de er færdige kan du lægge en skive eller to af din yndlingsost på. 

Gnocchi og salsiccia i fad

700 g    gnocchi 

500 g    salsiccia – stor rulle, vælg den smagsvariant, du bedst kan lide 

1             løg, grofthakket 

1             rød peber, skåret i små tern 

3              fed hvidløg, skåret i små tern 

2 ss         tomatkoncentrat 

1,5 dl      hvidvin 

1 ds        tomatpassata 

2 dl          mascarpone eller fløde 

50 g          parmesan, fintrevet 

1 t tørret basilikum 

Salt og peber 

Frisk basilikum drysses over lige inden servering 

Skær farsen i mindre stykker og steg kødet på en sauterpande 

Steg kødet ved god høj varme i 5 minutter. 

Afgiver det meget fedt, kan du hælde noget fra.  

Tilsæt løg, hvidløg og peberfrugt og steg det med i et par minutter, inden tomatkoncentrat tilsættes. 

Hæld hvidvinen over og lad den reducere en smule, og tilsæt derefter tomatpassata, parmesan, basilikum og mascarpone/fløde.  

Smag saucen til med salt og peber, vend gnocchi i og lad det simre i 5 minutter. 

Hæld det hele i et ovnfast fad og sæt det i ovnen ved 200oC i ca. 20 minutter 

Server retten toppet med revet parmesan og frisk basilikum. 

Lav en frisk salat til. 

60 års fødselsdagskringle

Kringledej:

2 dl  lunkent vand

50 g  gær

3 ss  sukker

300 g  blød margarine smør kan også bruges

3  æg

600 g  hvedemel (ca.) brug så lidt mel, som muligt.

1½ ts  salt

Remonce og fyld:

200 g  blødt smør

100 g sukker

100 g  knuste makroner/ reven marcipan

200 g  rosiner, kan udelades

100 g hakkede hasselnødder

Pensling og drys:

1  æg sammenpisket

50 g finthakkede hasselnødder eller mandelflager

4-5 spsk perlesukker eller mere, et godt lag.

Kringledej

Lun vandet i elkedlen til fingervarmt. Rør gæren ud heri og tilsæt sukker. Skær margarinen ud i mindre stykker og tilsæt sammen med æggene. Lad blandingen stå i 20 minutter.

Tilsæt nu melet lidt efter lidt sammen med salt. Brug så lidt mel som muligt. Dejen bliver blød, lind og skal ikke æltes meget. Der må godt være margarineklumper i. Jeg bruger ca. 600-650 gram mel. Brug evt. røremaskine

Lad nu dejen hæve tildækket i skålen lunt i ca. 30 minutter. Del dejen i 4 dele med ca. 350 gram dej i hver.

Remonce

Rør sukker med blød margarine. Tilsæt evt. kardemomme, kanel, vanilje eller anden smagsgiver.

Sådan samles kringlerne

Drys mel på bord/kagerulle. Rul hver dejklump ud i et rektangel på ca. 42×16 cm, der passer til længden af ovnens store bradepande. Brug ekstra mel, hvis dejen hænger fast, så der ikke går hul. Smør 1/4 del af remoncen ud og drys knuste makroner/rosiner/hasselnødder på.

Fold enderne lidt indover, så fyldet ikke løber ud og fold herefter siderne af dejen godt indover fyldet på midten. Nip samlingen lidt sammen. Løft forsigtigt kringlen over på en bageplade med bagepapir.

Form de sidste kringler, så du nu har 4 kringler på bagepladen. Lad dem hæve tildækket et lunt sted ca. 30 minutter. Tænd ovnen når hævetiden er gået.

Pensl kringlerne forsigtigt med æg. Pensl grundigt på alle flader og samlinger og pensl til du har brugt hele ægget. Drys med hakkede nødder/perlesukker

Bag kringlerne på 2. nederste rille. Bag dem først 5 min. 200o alm. ovn og herefter ca. 12-15 min. v.175o alm. ovn. Kringlerne er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune. De må ikke blive mørke.

Lad kringlerne afkøle under et viskestykke, så bevarer de fugtigheden. Nydes lune, men er også lækre kolde. Kan fryses og lunes i ovn/airfryer efter optøning.

Fødselsdagsboller

30 g gær

300 g mælk

1 æg

600 g hvedemel

10 g bageenzym

50 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

100 g smør

Rør gær ud med mælken, tilsæt sammenpisket æg, hvedemel, bageenzym, sukker og kardemomme.

Ælt dejen godt sammen og tilsæt salt. Herefter smør i små klumper.

Ælt dejen på røremaskine i laveste gear i 10 minutter, skru lidt op og gi den yderligere 8 minutter.

Hæld lidt olie i en skål, stram dejen op og vend den ned i skålen og lad den hvile i 1 time.

Del den nu i 14 boller og læg dem på plade. Efterhæves 1 time

Bages ved 210 C i ca. 15 minutter

Afkøles på en bagerist.

Fødselsdags-blinis

2 dl mælk

20 g gær

150 g hvedemel

1 æg

½ ts salt

olie til stegning

Rør gæren ud i mælken, pisk derefter hvedemel i salt.

Del ægget og pisk blommen i blandingen. Lad det hvile 1 time.

Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i dejen.

Varm panden op med lidt olie og kom små klatter dej på og steg dem gyldne på begge sider.