Kringledej:
2 dl lunkent vand
50 g gær
3 ss sukker
300 g blød margarine smør kan også bruges
3 æg
600 g hvedemel (ca.) brug så lidt mel, som muligt.
1½ ts salt
Remonce og fyld:
200 g blødt smør
100 g sukker
100 g knuste makroner/ reven marcipan
200 g rosiner, kan udelades
100 g hakkede hasselnødder
Pensling og drys:
1 æg sammenpisket
50 g finthakkede hasselnødder eller mandelflager
4-5 spsk perlesukker eller mere, et godt lag.
Kringledej
Lun vandet i elkedlen til fingervarmt. Rør gæren ud heri og tilsæt sukker. Skær margarinen ud i mindre stykker og tilsæt sammen med æggene. Lad blandingen stå i 20 minutter.
Tilsæt nu melet lidt efter lidt sammen med salt. Brug så lidt mel som muligt. Dejen bliver blød, lind og skal ikke æltes meget. Der må godt være margarineklumper i. Jeg bruger ca. 600-650 gram mel. Brug evt. røremaskine
Lad nu dejen hæve tildækket i skålen lunt i ca. 30 minutter. Del dejen i 4 dele med ca. 350 gram dej i hver.
Remonce
Rør sukker med blød margarine. Tilsæt evt. kardemomme, kanel, vanilje eller anden smagsgiver.
Sådan samles kringlerne
Drys mel på bord/kagerulle. Rul hver dejklump ud i et rektangel på ca. 42×16 cm, der passer til længden af ovnens store bradepande. Brug ekstra mel, hvis dejen hænger fast, så der ikke går hul. Smør 1/4 del af remoncen ud og drys knuste makroner/rosiner/hasselnødder på.
Fold enderne lidt indover, så fyldet ikke løber ud og fold herefter siderne af dejen godt indover fyldet på midten. Nip samlingen lidt sammen. Løft forsigtigt kringlen over på en bageplade med bagepapir.
Form de sidste kringler, så du nu har 4 kringler på bagepladen. Lad dem hæve tildækket et lunt sted ca. 30 minutter. Tænd ovnen når hævetiden er gået.
Pensl kringlerne forsigtigt med æg. Pensl grundigt på alle flader og samlinger og pensl til du har brugt hele ægget. Drys med hakkede nødder/perlesukker
Bag kringlerne på 2. nederste rille. Bag dem først 5 min. 200o alm. ovn og herefter ca. 12-15 min. v.175o alm. ovn. Kringlerne er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune. De må ikke blive mørke.
Lad kringlerne afkøle under et viskestykke, så bevarer de fugtigheden. Nydes lune, men er også lækre kolde. Kan fryses og lunes i ovn/airfryer efter optøning.